Zoeken
  • Homeshakers

Kleuren combineren: hoe doe je dat?

Wie van ons heeft zich nog nooit vergist in het kiezen of combineren van kleuren voor de muur, de bank, de gordijnen, of nog erger: het kamerbreed tapijt?


Het is niet makkelijk om kleuren te kiezen die uiteindelijk goed uitpakken samen, en die je daarnaast nog mooi vindt ook. De meeste onder ons houden het daarom bij veilig en neutraal wit, grijs, zwart en bruintinten. Dat is eigenlijk heel jammer, omdat kleur je interieur zoveel mooier kan maken.


Om je te helpen bewust te kiezen voor meer kleur in huis, hebben we een aantal tips op een rij gezet.


Semi-neutraal


Semi-neutrale kleuren zijn een mooie basis om te combineren, vooral als ze een hint van natuurlijke kleuren in zich hebben, zoals groen en blauw. Je kunt zowel voor een lichte als donkere variant kiezen. Een middenkleur met een beetje grijs erin doet het ook goed.


In plaats van groen en blauwtinten kun je ook voor warmere tinten kiezen. Let wel op: hoe warmer de kleur, hoe overheersender. Lichte warmtinten zijn daarom makkelijker te combineren.

SF Girl by Bay


Behang


Behang is weer helemaal terug van weggeweest, met name om een statement te maken. Met behang kun je in één klap meerdere kleuren introduceren in je interieur. Je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wil. Hieronder twee voorbeelden.


Murals wallpaper


Patronen


Een makkelijke manier om kleuren te mixen is door patronen te combineren met egale kleuren. Om het makkelijk te houden kies je voor een patroon in één kleur, zodat het niet te druk wordt, en je minder kleuren hebt die je moet zien te matchen. In het voorbeeld hieronder is het patroon van het vloerkleed veelkleurig. Een aantal kleuren komt, in afgezwakte vorm, terug in de bekleding van het meubilair, wat voor eenheid zorgt.

Style by Emily Henderson


Onderbrekingen


Als je veel verschillende kleuren combineert, dan vallen de neutrale kleuren vaak het meest op. Deze visuele onderbreking werkt verfrissend en geeft meer dynamiek aan je ruimte.

Je kunt dit effect bereiken door bijvoorbeeld kunst of foto’s in lichtgekleurde passepartouts aan de muur te hangen. Mocht je dus over de top zijn gegaan met kleurgebruik, kun je op die manier wat meer wit terugbrengen in je ruimte.

Maria Perry


Witte omlijstingen


Dikke, witte omlijstingen kunnen veel ruimte in beslag nemen. Door de muren eromheen te schilderen in een contrasterende kleur, heb je een mooie kleur-wit balans, zonder dat het too much wordt. Hieronder wordt ook slim gebruik gemaakt van ton-sur-ton kleurgebruik, en het doorbreken van de egale kleur door de lichtgekleurde kunstwerken.

Anthropology


Hout


Als je het idee hebt dat je teveel kleur hebt gebruikt in je interieur, dan kan het helpen om wat hout toe te passen. Dit kan in de vorm van bijzettafeltjes, een eettafel, een paar stoelen, de vloer, of een mooi dressoir. Hout brengt een natuurlijke, warme sfeer, als tegenhanger voor alle kleuruitingen.

Turbulencesdecor.fr

Bisera | Nest of Pearls


Kussens


Als je nog geen investeringen wilt doen in nieuwe meubels of meubelbekleding, muurverf, een mooi tapijt of gordijnen, dan kun je eenvoudig met kleur experimenteren met kussens. Kussens zijn relatief bescheiden qua afmetingen en makkelijk te verplaatsen, of zelfs te verstoppen, als het effect niet is zoals gewenst. Ook hier geldt dat patronen het leuk doen.

Interior Addicts

Nicole Gaynor


Kleurdetails


Naast het gebruik van kussens zijn er veel andere mogelijkheden om met kleur te spelen. Denk aan uitgesproken kunst, verschillende kleuren stoelen, grappige verlichting, een verzameling vazen, maar ook bloemen en planten. Op deze manier creeër je een energieke, kleurrijke sfeer, zonder dat er één kleur overheerst.


Als je kleuren uit kunst of accessoires gebruikt om kleuren voor grotere meubelstukken te kiezen, neem ze dan een tikje lichter of grijzer. Anders zouden ze wel eens erg fel kunnen uitvallen. Als je je kleuren graag uitgesproken hebt, negeer deze tip dan gerust.

Theurbnite.com


Textuur


Als je met veel kleuren werkt, vergeet niet om dan ook wat interessante materialen en texturen toe te passen, zeker als de gekleurde oppervlakken geschilderd, en vaak dus vlak, zijn. Je creeërt meer diepte in je interieur met textuur. Als je toevalig geen ongestucte muur in je ruimte hebt, probeer dan eens een grof geknoopt kleed of een rieten mand.

ZW6 Interiors

Frivole


En als je er zelf echt niet uitkomt, dan kun je de experts vragen je een handje te helpen.

Homeshakers biedt bijvoorbeeld de colour shake, voor een snel kleuradvies. Bij onze verschillende interieurpakketten kunnen we uiteraard ook de nadruk op kleur leggen voor je.


Shake up your home!

122 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven